lauantai 21. joulukuuta 2013

Hyvää joulua ja luolien tunnelmaa

Luolaston väki nousee joulun pyhiksi maan pinnalle enemmän tai vähemmän lomailemaan. Harjoitukset jatkuvat uudenvuoden jälkeen. Mustana uhkaavan joulun maanalaisessa pimeydessä voi hakea omatoimista valohoitoa seuraavista luolien ihmeistä ympäri maailman.

Omanissa keskellä erämaata sijaitseva Majlis al Jinn ("henkien kokouspaikka") todistaa, ettei luolissa läheskään aina ole pimeää. Yhteen maailman suurimmista kammioista mahtuisi toistakymmentä suihkukonetta ja siihen pääsee ainoastaan suoraan köydellä laskeutumalla. Matkaa pohjalle kertyy yli sata metriä.


Ihmisen kyltymätön himo työntyä maankuoren uumeniin on paljastanut meidän maanpäällisten silmille myös sellaisia ihmeitä, jotka ovat voineet syntyä vain täydellisessä eristyksessä. Meksikon Naican Kristalliluolan käsittämättömät kiteet ovat seleniittiä, joka on muodostunut satojen tuhansien vuosien aikana luolan täyttäneessä mineraalipitoisessa vedessä. Alunperin kaivostöiden yhteydessä löytynyttä luolaa tutkitaan nyt ahkerasti, vaikkei saunan lämpöisessä kosteassa pätsissä voi oleskella edes erikoisvarusteissa paria tuntia pidempään.



Jos maan voimat muokkaavat kiveä merkillisiin muotoihin, niin vielä kummallisempia tapahtuu elävien olentojen parissa. Valottomissa syvyyksissä, joiden kemialliset olosuhteet, paineet ja lämpötilat poikkeavat usein maanpäällisistä, on vuosimiljoonien aikana päässyt kehittymään toinen toistaan merkillisempiä otuksia. Monet luolissa elävät eläimet ovat sokeita, ja kun ei näköaistia ole, ei väreillekään ole juuri käyttöä.


Muun muassa tämä kroatialainen kotilo on kuortaan myöten läpinäkyvä, ja umpisokea tietysti. Kilometrin syvyydessä asustava otus vie voiton etanoidenkin nopeuskilpailussa, se kun liikkuu vain joitakin senttimetrejä viikossa.










Samoilla seuduilla elelevä, salamantereihin kuuluva olmi ei kasva aivan aikuiseksikaan, vaan säilyttää toukkavaiheesta tutut kiduksensa koko elämänsä ajan. Vain valon muutoksia näkevä eläin on muilta osin sitäkin pätevämpi: tarkan kuulon ja hajuaistin lisäksi olmilla on myös sähköaisti.








Kauniiden näkymien ja turvapaikkojen vastapainoksi luolista löytyy myös perinteistä kauhua. Tämä 30-senttinen tuhatjalkainen popsii Etelä-Amerikassa kitusiinsa jopa lepakoita, joita se nappaa suoraan lennosta. Ei heikkohermoisille!

Luolaston väki toivottaa kaikille erinomaista talvipäivänseisausta ja lisääntyvää valoa tästä eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti