tiistai 4. maaliskuuta 2014

Nyt lähtee

Huh huh. Huomenna kone käynnistyy lopullisesti, ja lupaavaltahan tämä kieltämättä näyttää. Tänään veivataan vielä viimeinen ennakko ja sitten alkavat varsinaiset esitykset.

Jos et malta odottaa reilua vuorokautta ensi-iltaan asti, voit tyydyttää ahtaan paikan nälkääsi uunituoreella trailerilla! Vielä ehtii myös vilkaista Laura Ruohosen haastattelun Arto Nybergin ohjelmassa viime sunnuntailta.

Eikä ensi-illan jälkeenkään tarvitse tyytyä pelkkiin teatterielämyksiin, sillä Luolastoon liittyviä tekijätapaamisia ja asiantuntijakeskusteluja järjestetään pitkin kevättä. (Nopeimmat voivat keritä vielä kirjailijahaastatteluunkin Kansallisteatterin Lavaklubille noin 20 minuutin kuluttua.) Ensi viikon tiistaina Taina Westin jututettavana ovat näyttelijät Martti Suosalo ja Alma Pöysti.

Lisäksi luvassa on keskusteluja Luolastoon liittyvistä aiheista 17.3, 31.3. ja 28.4. Aiheina ainakin kalliomaalaukset ja varmasti ydinjätekin. Mukana maamme terävintä tiedeväkeä!

Sitä ennen kuitenkin tervetuloa teatteriin. Muistakaa sammuttaa matkapuhelimenne ja pysykää merkityissä tunneleissa.

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Suhteellista ympäristöhaittaa:

    Suomalaisia kuolee n 50 000 ihmistä vuodessa, suurelta osin ennenaikaisesti, esim tupakka lyhentää ihmisen ikää keskimäärin 10 vuotta
    Pahimpia tappajia ovat ne tutut
    - tupakka, 5000 - 10 000 ylimääräistä kuolemaa vuodessa
    - viina, samoin n , 3000 - 10 000 ylimääräistä kuolemaa vuodessa
    - Na -suola, samoin...
    - huonot rasvat, ym epäterveellinen ravinto
    ...

    Talvivaaran päästöt ovat hyttysen pissa kylpyammeessa. Pohjanmaan rikki- aluna- savista pääsee haitallisia rikkiyhdisteitä joka kk enemmän kuin TV sta- puheista huolimatta...

    Kansalaisten kannalta tuhat kertaa pahempi ongelma on kaupunkien keväinen katupöly.
    Katuhiekassa on paljon radonia, radiumia, lyijyä, uraania.
    Kevät kk aikana katupöly jauhautuu hienoksi ja siihen sekoittuu liikenteen, polttovoimaloiden tuottamia vaarallisia, syöpää, verisuonitauteja , astmaa, allergiaa, ..aiheuttavia PAH eli polyaromaattisia rengasrakenteisia hiilivetyjä.

    Kun tuo cocktail menee keuhkojen läpi verenkiertoomme, saamme paljon syöpää, verisuonitauteja , astmaa, allergiaa.
    Tosi kallista yksilöille ja kansantaloudelle.

    Vertailun vuoksi Tsernobylin laskeuma ei aiheuttanut lisäkuolemia Suomessa (STUK, UNSCEAR, WHO)
    Itse asiassa tais käydä päinvastoin... ( Googlaa Dose Response 2010 Jaworowski Chernobyl)
    ***
    Biologisen luonnon kannalta isona rasitteena ovat metsätalous ja maatalous, kalanviljely,.. Suurin osa maamme pinta-alasta on näiden käytössä.
    Kaivoksia ei edes näy satelliittikuvissa- toisin kuin nuo perinteiset luonnonkäyttäjät...

    Usein toki luonto sopeutuu hyvin uusiin puitteisiin, tulee uusia lajeja vanhojen tilalle.
    Suomen dynaaminen luonto on itse asiassa erittäin kovassa muutosvauhdissa. Esim. Hanhikiven alue on ollut viime 100 000 v 2 km mannerjään alla, sitten 10 000 v meren pohjassa ja nyt 10-300 v rantaryteikkönä- puutkin ovat vasta 1. sukupolvea usein. 300 v päästä se on jo tavallista metsää.


    Ja myrkkyjä on luonnossa paljon, mm arseenia, kadmiumia, elohopeaa, radonia,..
    Pinta-kaivojen vesissä on vaarallisia määriä mangaania, bakteereita, arkkeja, ameeboja ,..
    Maassamme on tuhansia huoltoasemia, puun kyllästämöitä, maatiloja , joissa maaperä on myrkyttynyt- ikuisesti, sillä kemikaalit ei tuhoudu koskaan itsestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Surullista kun nuo erilaiset vihertävät kaupungit sitten polttaa surutta hiiltä eri muodoissaan- vaikka varmaan monet heistä ymmärtää, että hiilenpoltto
      - pahentaa kasvihuonekatastrofin mahdollisuutta,
      - tuottaa ilmaan paljon tappavia pienhiukkasia ja raskasmetalleja.

      Esim kun Japani ja Saksa ajoivat alas ydinvoimaloitaan , niin nuo energian suurkuluttajat ovat lisänneet massiivisesti (rusko)hiilen LNGn, öljyn,.. käyttöä - minkä seurauksena kymmeniä tuhansia ihmisiä (ja eläimiä) tulee kuolemaan pienhiukkasten aiheuttamiin verisuonistotauteihin, syöpään, allergiaan, astmaan.

      Ja kasvihuonekatastrofi lähenee kiihtyvästi noiden tyhmyrien takia.

      Uuden polven nopeat ym ydinreaktorit syövät nykyvoimaloiden "jätteet" energiaksi. 50 litraa luonnonuraania tai LWR-jätettä riittää vuodeksi 1000 MW voimalalle (googlaa WNA Fast reactor ) Näkisin, että niissä olisi Suomelle, Fortumille, Wärtsilälle, RRlle, iso b-mahdollsuus...

      Ydinvoimalaonnettomuuksiin on kuollut hämmästyttävän vähän ihmisiä, Tsernobyl oli pahin, kun iso osa aktiivisesta ydinpolttoaineesta pölähti taivaalle.
      N 31 palomiestä kuoli akuuttiin säteilysairauteen- hekin aika turhaan menivät sinne rajusti säteilevään miiluun kurkkimaan, olisivat odotelleet pari viikkoa , niin säteily olisi vähentynyt monta kertaluokkaa. Fukushimassa tehtiin järkevästi, odoteltiin, että säteilyn taso laskee siedettäväksi, eikä yksikään ihminen tai edes kala ole kuollut siellä säteilyyn.

      Solujemme DNA-korjauskoneistoa rasittaa n miljoona kertaa enemmän vapaat happiradikaalit, joita syntyy aineenvaihdunnassa. Joka solussamme tapahtuu noin miljoona DNA-korjausta päivässä. Meissä on n 10^13 solua, joten korjauksia tapahtuu n 10^19 joka päivä.
      Tausta säteily aiheuttaa n 10^10 vauriota per vrk- siis miljardis-osan aineenvaihdunnan aiheuttamasta rasituksesta. Googlaa: Dose Response 2010 Jaworowski Chernobyl
      ja DNA repair molecular cell biology

      Poista
  3. Havaintoja Tsernobylistä...biologi Möller, joka etsi säteilyn haittoja eläimissä Tsernobylin suuren laskeuman alueella... ainoa löytö hänellä oli jossain pääskysessä ollut harmaa sulka.. muutenhan siellä elämä rehottaa paremmin kuin koskaan. Jyrsijät esim ovat jo eläneet siellä kymmeniä sukupolvia ilman ongelmia...Vaikka säteilytason oli melkoinen v 86 aikana
    Tästä löytyy videoitakin.

    Hiiltä eri muodoissaan poltettaessa syntyy tappavia pienhiukkasia- aiheuttavat mm verisuonitauteja ja syöpää...
    Kun Japani ja Saksa ovat korvanneet hiilen poltolla ydinvoimaa, niin kasvihuoneilmiö pahenee ja pienhiukkaskuolemat lisääntyy kymmenillä tuhansilla joka vuosi...
    Vertailun vuoksi ydinvoimaonnettomuuksiin on kuollut hämmästyttävän vähän ihmisiä. Tsernobylissä kuoli n 30 palomiestä, jotka pakoitetiin aika turhaan vaarallisen säteilyn alueelle tuoreen ydinpolttoaineen lähelle.
    Fukushimassa oltiin järkeviä, odoteltiin muutamia päiviä, että säteilyn taso laskee tuhannesosaansa, jolloinka se ei ole enää kovin vaarallista.
    Yhtään ihmistä tai edes kalaa ei ole kuollut säteilyyn siellä...

    Yleensäkin- tuo vanhentunut LNT (Linear No Treshold) hypoteesi on suurimpia ja kalleimpia harhaluuloja ihmiskunnan historiassa.
    Normaali aineenvaihdunta vapaine happiradikaaleineen aiheuttaa JOKA solussamme n miljoona DNA korjausta joka päivä. Ihmisessä on noin 10 miljoona miljoonaa solua, siis 10^13 solua. Siis ihmisessä tapahtuu n 10^13 x 10^6 = 10^19 DNA korjausta joka päivä! Siis 10 miljoonaa miljoonaa miljoona korjausta joka päivä...
    Taustasäteily vaihtelee paljon eri alueilla,mutta esim pelkästään kehomme Kalium ja Hiili aiheuttavat n 15000 radioaktiivista hajoamista joka sekunti, eli n mrd hajoamista per päivä. Tuo on keskimäärin noin 10% normaalista taustasäteilyn rasituksesta, n 10^10 -10^13 vauriota per pv. Tuo on siis n 1/mrd - 1/miljoonas osa säteilyrasituksesta.
    Vasta kun mennään tuoreen viereen saadaan tappavia annoksia.
    Dose Response 2010 Jaworowski Chernobyl
    DNA repair molecular biology cell

    VastaaPoista
  4. Työttömyys ei hoidu millään asenneparannus-kikalla tms.

    Noh- Koska teollisuus karkaa parempiin olohin Aasiaan, Itä-Eurooppaan, E-Amerikkaan!

    Kaikki me 50+ v yksityisen puolen töissä olevat inssit, ekonomit, asentajat, ym tiedämme, että ei ole kysymys yksilön osaamista tai ahkeruudesta, vaan rakenteellisest kilpailukyvyttömyydestä.
    Me teollisuutta palvelleet ollaan saatu kenkää melkein jokainen...muutaman vuoden välein. Esim erään ison elektroniikka firman meilkein kaikki huippuosaajat ovat saaneet kenkää.. 50v ovat ongelmajätettä, kertovat sanottavan.
    Mitä tästä pitäisi ajatella ?

    Minun teesini:

    Minkä taakseen jättää, se edestään löytää...

    Mitäpä jos...

    Jossitellaanpa hieman- mitä jos 1994 päättäjämme olisivat olleet järkeviä ja sallinneet teollisuuden rakentaa omilla rahoillaan 5-10 ydinvoimalaa maahamme?

    Koska energia on useilla teollisuuden aloilla suurin kustannustekijä, niin tuolla vääntävivulla olisimme saaneet mahtavat DYNAAMISET vaikutukset talouteen- positiivisen kierteen!
    Olisi syntynyt pitkä ketju alihankkijoita, jotka työllistäisi satoja tuhansia suomalaisia hyvällä palkalla.Kuten nyt Norjassa.

    Nyt meillä olisi yllinkyllin halpaa sähköä ja lämpöä teollisuudelle, kaupalle , kasvihuoneille, kaupungeille, kuluttajille, maataloudelle,..Kaikkien rahaa säästyisi muuhun tarpeelliseen.
    Energiaintensiiviset yritykset firmat olisivat investoineet Suomeen tuo ratkaisevan kilpailuedun ansiosta.
    Kuten nyt Google on tehnyt.
    Olisi kannattavia yrityksiä, jotka työllistäisi satoja tuhansia ihmisiä, verotuloja tulisi ovista ja ikkunoista,..
    Poissa olisi nykyinen itku ja hammasten kiristys...
    Mutta toisin kävi.
    Vihreät uskoivat valopaneeli+tuulimylly-evankeliumiin, Kepu uskoi risujen poltolla pelastettavan maaseutu ohjaamalla kansantalouden varoja sinne, jne.
    Teollisuuden varoitukset menivät kuuroille korville.
    Nyt tuosta tyhmyydetä ja kuuroudesta sitten maksetaan kovaa hintaa...
    Mutta monet noista päätöksentekijöistä ovat edelleen hanikoissa- onneksi monet ovt muuttaneet näkemyksiään aika paljonkin...

    Yleisesti:
    Runsaalla ja halvalla energialla ratkeaa monta vaikeaa ihmiskunnan- jasuomalaisten ongelmaa.
    Runsas halpa ja päästötön energia on keskeinen osa Clean Tehciä- kierrätys, jätevesien ja meriveden puhdistus vaatii energiaa paljon. Luonnonlakien takia.
    Muuten- jos olen oikein ymmärtänyt niin min Ville Niinistö on muuttanutnäkemyksiään hieman ja samoilla linjoilla? Ei siis enää väkisin valopaneeleitakatoille mrd tukiaisilla...

    Meidän prosessiteollisuusvaltainen teollisuutemme pystyisi maksamaan hyviä palkkoja - jos vaan energia olisi halpaa. Onhan energia osuus teräsrullan, paperirullan, kemikaalitonnin kustannuksista 2-3- kertainen tehtaan palkkakustannuksiin verrattuna.

    Hiilidioksidi, metaani, jne aiheuttaa kasvihuoneilmiön.
    Esim. maa/liuskekaasusta pääsee karkuun muutama % tuotannossa- se on n 20 kertaa voimakkaampi KHK kuin CO2...

    Hiiltä eri muodoissaan poltettaessa syntyy tappavia pienhiukkasia- aiheuttavat mmverisuonitauteja ja syöpää...
    Kun Japani ja Saksa ovat korvanneet hiilen poltolla ydinvoimaa, niinkasvihuoneilmiö pahenee ja pienhiukkaskuolemat lisääntyy kymmenillä tuhansilla joka vuosi...
    Vertailun vuoksi ydinvoimaonnettomuuksiin on kuollut hämmästyttävän vähän ihmisiä. Tsernobylissä kuoli n 30 palomiestä, jotka pakotetiin aika turhaan vaarallisen säteilyn alueelle tuoreen ydinpolttoaineen lähelle.
    Fukushimassa oltiin järkeviä, odoteltiin muutamia päiviä, että säteilyn taso laskee tuhannesosaansa, jolloinka se ei ole enää

    Kollektiivinen harha- ei energia sinänsä ole pahasta vaan ne pahat PÄÄSTÖT.

    Energiaa voidaan tehdä varsin haitattomasti rajattomasti - ydinvoimalla.

    Silloin 70-90-luvulla hyviä laitoksia saatiin pystyyn 4-5 vuodessa- kuten kyllä nytkin Aasiassa, myös Arevan EPR on toiminna 5 v jälkeen- olisiko OL3 viiveessä myös jotain syytä meissä?

    Googlaa esim Tom Blees Prescription for the Planet, jossa mielnkiintoistataustaa USAn energia-suhmuroinneista ja uusista ydinvoimaloista (IFR, PRISM,MSR,..)

    VastaaPoista